Запознайте се с НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ на обеците!

Posted by in Бижута, Любопитно on January 04, 2014 . 0 Comments.

В наши дни, обеците са едни от най-популярните бижута. Почитателите им са както жените, така и мъжете, а вариациите им – многобройни. Знаете ли, обаче, че тези бижута имат многовековна и доста интересна история? Е, днес ще Ви запознаем именно с историята на обеците!

Първоначално тези накити са носели само мъжете. Древните воини от Египет и Гърция са украсявали с тях ушите си, като това се е смятало за знак за храброст. В древен Рим, пък, обеци са носели само и единствено робите. Постепенно, обаче, тези аксесоари започнали да печелят почитатели и сред нежният пол. Богатите дами се кичели с такива от благородни метали, богато обсипани със скъпоценни камъни, като по този начин демонстрирали висок социален статус. Формите на обеците били различно, но като цяло се смятало, че колко по-големи са те, толкова по-високо в социалната йерархия се намира притежателката им.

В началото на 13-ти век, църквата забранява на хората да променят тялото, което им е дадено от Бога, по какъвто и да било начин и носенето на обеците се преустановява за известно време. Само най-низшите кръгове на обществото като пиратите и крадците не спазили забрана и продължили да носят украшенията.

В Индия, и до ден днешен, украшенията за ушите са на особена почит. Все още, в някои части на страната се правят специални церемонии, по време на които, децата получават първият си чифт обеци. В Русия, имало особено голямо значение на кое ухо носят мъжете обеци. Обеца на лявото ухо символизирала загуба на бащата в семейството, а на дясното – че момчето е единствен син в рода. Обеци и на двете уши носели само последните мъже от даден род. В Гърция, пък, само до преди няколко века, се смятало, че накитите на ушите са отличителен белег на леките жени!

Tags: обеци, бижута, украшения, история Last update: January 04, 2014

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: