Историята на годежният пръстен! Не е толкова романтична, колкото си мислите!

Posted by in Бижута, Любопитно on January 06, 2014 . 0 Comments.

Няма жена, която да не си мечтае да получи годежен пръстен от любимия! В наши дни, това се е превърнало в един безкрайно романтичен момент, в който двама души си дават обещание, че ще се обичат, уважават и оценяват за цял живот. Самият пръстен, пък, се е превърнал в символ на любов и преданост.

Знаете ли, обаче, че историята на годежният пръстен няма нищо общо с цялата тази романтика, с която ние го свързваме? Несъмнено, ритуалът, при който на пръста на жената се поставя пръстен е древен, колкото човешките цивилизации, но в началото той е имал съвсем прагматичен характер, изцяло лишен, от каквато и да е, романтика!

 

 

 

 

Още в древността, на бъдещите булки са се подарявали халки. Тогава те са били направени предимно от коноп или тръстика, като са символизирали не вечна любов, а бъдеща собственост от страна на мъжа върху жената. С развитието на цивилизациите, пръстените са се променили – конопа и тръстиката са били заменени от различни метали. В древен Рим, за първи път, годежните пръстени са били не един, а два – един за жената и един за мъжа. Те са се носели както преди, така и след сключването на брака и са се смятали са символ на поетият ангажимент към другият човек.

Всъщност, първият истински годежен пръстен, такъв, какъвто го познаваме днес, е бил подарен едва през 1477 година. Херцог Максимилиан Хамбург е бил първият мъж, който е решил да засвидетелства не собственост, а любов към бъдещата си съпруга, Мария Бугунска, подарявайки и златен пръстен, украсен с диаманти. След това, годежният пръстен, се превръща в неизменна част от предложението за брак, която се запазва и до наши дни.

 

 

Снимки: wordpress.com; media.salon.com; ethicalbride.com

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: