Измислени злодеи, вдъхновени от реални хора! Вижте кои са те!

Posted by in Любопитно on January 07, 2014 . 0 Comments.

Злодеите и чудовищата са неизменна част от всеки филм. Много от тях са плод на чиста художествена измислица, но има и такива, които са вдъхновени от съвсем реални личности! Днес ние, от екипа на Smaim ще Ви запознаем с историите и ще Ви покажем снимки на някой, съвсем, истински хора, които са послужили за образец на измислени злодеи!

Чъки

Куклата, сериен убиец, произнасянето на чието име успява да изправи косата на всеки, гледал някога филма, е вдъхновена от Робърт Юджийн Ото. Той е бил съвсем истински човек, който си имал кукла, на която постоянно говорел. Историята гласи, че куклата също му отговаряла, а когато той я обвинявал за нещо лицето и се променяло. Тази легенда, най-вероятно, е плод на фантазията на самия Ото, но тя продължава да се носи и след смъртта му. В наши дни, прословутата кукла, която носи името Робърт, се намира в музей.

 

 

 

 

 

 

Граф Дракула

Румънеца Влад III може и да е дал на известният герой фамилия и родина, но за изграждането на цялостния му образ, вдъхновението е дошло от сър Хенри Ървинг. Той е бил артист, с който автора на едноименния роман, Брам Стоукър, се запознал. Стоукър бил запленен от магнетизма на Ървинг. Артиста бил не само красив, но и умело привличал хората като магнит към себе си така, че дори тези, които не го харесвали били очаровани от него.

 

 

 

 

 

 

 

 

Саурон от „Властелинът на пръстените”

Злодеят от сагата е бил вдъхновен от друг литературен злодей, който пък е базиран на реална личност. Объркахте ли се? Много е вероятно. Героят на Саурон е по образец на Жил дьо Ре, герой от романа „Черният Дъглас“ от Самюел Ръдерфорд Крокет. В книгата, Ре е представен като сатанист, съюзил се с вещер-върколак. Жил дьо Ре, обаче, е бил съвсем реална личност. Той се е бил редом до Жана Д’Арк, убивайки стотици, невинни деца. След края на войната, той се оттегля в имението си, където се отдава на окултизъм и алхимия, заради което, по-късно, е обесен.

 

 

 

 

 

 

 

 

Доктор Джекил и господин Хайд

Ученият, който живее двойнствен живот в бил вдъхновен от майстор Уилям Броуди. Броуди е бил уважаван майстор на шкафове и градски съветник в Единбург или поне на пръв поглед. Тайно, обаче, той бил и крадец. Втората му професия била главно, за да покрива дълговете си от хазарт и да издържа любовницата си и незаконните си деца. Професията, му на майстор на шкафове, всъщност му е помогнала доста за кражбите – той знаел къде са тайните отделения на всеки шкаф, а докато ги изработвал си правел копия от ключовете!

 

Годзила

Филмът „Годзила”, несъмнено е невероятно постижение за времето си. Не е ясно, дали самото чудовище е плод на чиста художествена измислица или и то е вдъхновено от нещо. Името му, обаче, идва от един от служителите на снимачната площадка. Мъжът бил пълничък и колегите му му лепнали прякора „Годжира”. Той идва от комбинация между думите „горира”, което означава горила и „куджира” – кит. Продуцентите, просто са направили името, на звяра, малко по-благозвучно.

 

Снимки: 359.bg

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: